Sunday, November 26, 2006

Η υπόσχεση

Είχα υποσχεθεί στο heliotypon πως θα του έδινα την συνταγή για το ζυμωτό ψωμάκι.
Νά' τη λοιπόν:
Υλικά:
1 κιλό (και λίγο ακόμη) αλεύρι. Συνήθως αναμιγνύουμε μαύρο με άσπρο αλεύρι.
1 φακελλάκι μαγιά
1 κ. σούπας ζάχαρη
1 κ. σούπας αλάτι
Χλιαρό νερό (χλιαρό όχι ζεστό) όσο πάρει για να γίνει σφιχτή η ζύμη. Συνήθως χρειάζεται γύρω στα 600 γραμμάρια.
Εκτέλεση:
Βάζω όλα τα υλικά σε μεγάλο μπώλ ή λεκανίτσα
Τα ανακατεύω μέχρι να γίνει ομοιόμορφο το μίγμα και μετά το ζυμώνω για 10 λεπτάκια για να γίνει λείο. Το ζύμωμα γίνεται ως εξής: Από τα τοιχώματα του μπώλ παίρνω μικρή ποσότητα ζύμης και την "γυρνάω" πρός το κέντρο. Πατάω με την γροθιά μου. Ξαναπαίρνω ζύμη και την πατάω στο κέντρο κ.ο.κ μέχρι να γίνει λεία. Καταλαβαίνω ότι δεν θέλει άλλο ζύμωμα όταν δεν κολλάει στα χέρια μου.
Σκεπάζω το μπώλ με νωπή πετσέτα και ανάβω τον φούρνο στους 50 βαθμούς. Βάζω το μπώλ μέσα και αφήνω για 1 ώρα περίπου - μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Βγάζω το μπώλ. Ζυμώνω λιγάκι ακόμη, μέχρι να "κάτσει" η ζύμη.
Βάζω λίγο λαδάκι σε μακρύστενη φόρμα - για να φτιάξω καρβέλια, μπορεί, όμως, να χρησιμοποιήσω και ταψί κανονικό και να δώσω σχήμα στο ζυμάρι με τα χέρια μου - και τοποθετώ την ζύμη μέσα. Αλείφω με λίγο λυωμένο βούτυρο από πάνω, ξανασκεπάζω με την νωπή πετσέτα και αφήνω την ζύμη να ξεκουραστεί μισή ώρα ακόμα μέσα στον ζεστό φούρνο.
Στη συνέχεια, βγάζω το ταψί και πυρώνω τον φούρνο - στους 250 βαθμούς για 5 λεπτά. Βάζω την θερμοκρασία του φούρνου στους 180 με 200 βαθμούς ανάλογα με τον φούρνο, βάζω το ταψί και ψήνω το ψωμάκι για μία ώρα περίπου. Για να μην καεί από την επάνω πλευρά, σκεπάζω με λαδόκολλα (όχι αλουμινόχαρτο, γιατί δεν είναι υγιεινό).
Μοσχομυρίζει το σπίτι και μόλις βγεί το ψωμάκι, δεν το τρώω αμέσως γιατί θα μου "τσακίσει" το στομάχι. Το αφήνω και κρυώνει σκεπασμένο με πετσέτα και μπορώ να το φάω σε 1 ώρα περίπου.
Σημ: Με τα υλικά αυτά βγαίνει περίπου 1μιση κιλό ψωμάκι και κρατάει φρέσκο για 4 μέρες.
Καλή όρεξη!!!

3 comments:

Anonymous said...

ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΕΚΑΝΕΣ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΦΕΡΕΣ ΚΑΙ ΕΝΑ ΣΑΝΤΟΥΙΤΣ ΠΕΡΙΠΟΙΗΜΕΝΟ ΝΑ ΤΟ ΦΑΜΕ?

Anonymous said...

Σ' ευχαριστώ για τη συνταγή. Θα την δοκιμάσω αλλά εγώ θα ήθελα να αξιοποιήσω και την ψωμομηχανή που την έχω 1 1/2 χρόνο σκεπασμένη με το πλαστικό της ακόμη! Βλέπεις οι συνταγές που δίνει το βιβλίο της είναι ηλίθιες μιά και απαιτούν αλεύρι με νούμερα, αποξηραμένη μαγιά και αποξηραμένο προζύμι σε τεράστιες ποσότητες (πού να τα βρω;)! Πάντως θα δοκιμάσω και το manual ψωμί. 'Αλλωστε έτσι το έφτιαχνε η γιαγιά μου και η μάνα μου. Θα προσθέσω και μαστίχα και θα έχω ...χριστοψωμο που μου άρεσε πολύ.

Heliotypon said...

Τι έγινες εσύ; Ελπίζω να είσαι καλά κι εσύ καιτο μπλε όχημα...